sobota, 24 maja 2014

Torcik lodowy

No więc dzisiaj mam troszkę czasu na szybkie napisanie posta, idę do pracy na 14 więc mogę coś szybko napisać :D 
Myślałam że uda mi się szybciej ale nie dałam rady :(
Tak pięknie za oknem a znając życie jutro będzie pochmurnie bo mam wolne :( 
Marzy mi się wypad nad jezioro... :)

Tak więc torcik...

Mój torcik lodowy przepis dostałam od babci Jadzi, bo tak zasmakował Tomkowi, że natychmiast kazał mi go zrobić w domciu :)

W przepisie jest 
- 100 g bezików (czym zrobiłam z siebie pośmiewisko w sklepie bo chciałam 100 gram a pani miała 0.310 i tak bujałam w obłokach, że jak zobaczyłam to 0.31 to zapytałam się czy będą mieli jeszcze więcej bo ja potrzebuję 100 g. Spojrzała dziwnie i powiedziała że dziś (wtedy) już nie będzie, masakra, a potem śmiałam się z siebie całą drogę) 
- 600 g śmietany (30%) 
- 3 cukry waniliowe 
- 2 czekolady mleczne ( ja kupiłam 3 żeby posypać wierzch jeszcze)
- 180 g migdałów

I opis:

Czekolady nożem pokroić



Beziki rozdrobnić




migdały z łyżką masła usmażyć na patelni 


Łyżkę czekolady i migdałów odłożyć i wymieszać (Ale ja tego nie robiłam).
Ubić śmietanę z cukrem waniliowym



Do tego dodać czekoladę, beziki i migdały - wymieszać wszystko razem.



Włożyć w tortownicę, na wierzch posypać czekoladą z migdałami (to czego nie robiłam hyhy)




Przykryć i do zamrażalki. Przed podaniem można posypać kakao i ustroić bezikami :)

A tak to cudo wyglądało po wyjęciu z zamrażalki :D




Mówię wam pyszne! 
W sam raz na ciepłe dni, żeby się troszkę ochłodzić :) 
Ja już uciekam :)
Smacznego wszystkim :)






4 komentarze:

  1. Noooo....juz wiem co zrobię na jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hehhe :) i wcale nie jest drogie ani trudne :D heheh
    a jaki smak :D u mnie rozeszło się za pierwszym pokrojeniem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Może by tak z podwójnej porcji zrobić :)

    OdpowiedzUsuń